Právo být zapomenut a Hlas pacientů

Výraz „Právo být zapomenut“ je pro onkologicky nemocné důležitý

Co přesně se pod ním skrývá a proč by měl být tak důležitý?

Když byla psycholožka Amelie v roce 2018 na ECCO konferenci ve Vídni, jednou z jejích aktivit bylo připojit se k hlasování za „Právo být zapomenut“.

V České republice dlouho nikdo obtíže neviděl, ale čím je vyšší tlak na potřebu komerčních finančních služeb, tím častěji se lidé, kteří překonali onemocnění rakovinou, setkávali s nerovnými podmínkami. Nedostávali hypotéky, nebyli životně pojištěni a nebo za takových podmínek, které nejsou pro běžného člověka zvládnutelné. Rakovina fungovala i s odstupem mnoha let od léčby jako cejch.

Hlas onkologických pacientů (HOP, jehož členem je i Amelie, z.s.) provedl průzkum a díky stovkám odpovědí onkologicky nemocných, mohl zahájit jednání, jejichž cílem byla realizace práva být zapomenut. Nakonec se podařilo a v loňském roce po mnoha jednáních Ministerstvo zdravotnictví přikročilo k jednání s Asociací pojišťoven.

Nyní pojišťovny přistupují ke změně přístupu a nastavují svá pravidla. Podle závažnosti diagnózy dojde s odstupem od léčby k „zapomenutí“ a nemoc nebude stigma na celý život. Zejména mladým lidem to otevírá cestu k běžnému životu.

Hlas pacientů je slyšet!

Menu
Centra