V Centru Amelie Praha proběhlo od počátku léta mnoho pěkných workshopů ať už v oblasti výroby přírodní kosmetiky nebo vaření. Chceme se s vámi podělit o recepty, které vás mohou inspirovat.
BALZÁM NA RTY s medem a včelím voskem (na 6 ks)
4 lžíce oleje (kokosového nebo mandlového nebo olivového)
2 lžíce včelího vosku
½ lžičky medu
15 kapek esenciálního oleje (levandule, pomeranč, máta, mandarinka, grap aj.)
+ přidat ½ lžičky rtěnky pro barvu (jen možnost)
– Vše roztavit ve vodní lázni, rozmíchat, nalít do nádobek a nechat vychladnout.
DEODORANT s kokosem
Když se Vám nechce pouštět do vodní lázně nebo doma nemáte bambucké máslo, tahle jednoduchá a rychlá varianta bude ta pravá.
6 lžic kokosového oleje
4 lžíce jedlé sody
4 lžíce tapioky nebo kvalitního kukuřičného škrobu (GMO free)
V misce smíchejte tapioku (nebo škrob) s jedlou sodou. Přidejte kokosový olej a šlehejte, dokud se všechno hezky nespojí. Pokud chcete, přidejte esenciální oleje. Skladujte ve skleničce.
RECEPTY ZE ZDRAVÉHO VAŘENÍ:
Placičky:
asi 4-5 mrkví
1 velký batát
trochu čerstvého špenátu
nadrobno nakrájená cibule nebo jarní cibulka
trochu soli a koření podle chuti /my jsme dali kayenský pepř a drcený koriandr/
2 vejce
trochu strouhanky
asi 3 polévkové lžíce olivového oleje
Příprava: batáty a mrkev nastrouhat nahrubo, přidáme ostatní, zamícháme, nakonec lehce vmíchat nakrájený špenát
Pečeme v troubě z každé strany asi 10 min, trouba asi na 200°C
Bulgur s mrkví:
asi 4 mrkve nastrouháme, lehce osmahneme na malém množství oleje, přidáme propláchnutý bulgur /půl sáčku/, lehce osolíme, zalijeme vařící vodou /2krát tolik než bulguru/, promícháme, necháme krátce projít varem, přiklopíme, sundáme s plotny a necháme asi 15 min. dojít. Před podáváním jsme vmíchaly na jemno pokrájenou nať s jarní cibulky.
Jídlo bylo zaměřené na beta karoten, ale zelenina se dá podle potřeby nahradit jinými druhy.